V šestém dílu tohoto seriálu jsme se zaměřili na vhodné stravovací návyky školáků a rodin.
Suroviny na 12 porcí:
• 330 g hladké špaldové mouky
• 200 ml vlažné vody
• 1/2 kostky droždí
• 1/4 čajové lžičky třtinového cukru
• špetka soli
• 2 polévkové lžíce olivového oleje
• 100 ml rajčatového pyré
• 300 g nastrouhané mozzarelly
• 250 g čerstvých cherry rajčátek
• Koření Italy-Mix
• Koření z bylin a mořské soli
• pažitku či jarní cibulku na dozdobení
Troubu předehřejte na 180 stupňů, ideálně na horkovzdušný program. Nachystejte si plech na muffiny a vymažte jej olivovým olejem.
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Droždí rozdrobte ve 200 ml vlažné vody a nechte stát. Vykynutý kvásek přidejte do mísy se suchými surovinami a směs míchejte, dokud nevznikne lepivé těsto. To poté vyklopte na moukou posypaný vál a ještě jej 5–6 minut hněťte.
Těsto vyválejte na tloušťku 5 mm. Pomocí formičky o průměru 7 cm vykrojte z těsta 12 kruhů.
Jednotlivé kruhy vykrájené z těsta vložte do vymazaných otvorů v plechu na muffiny a zatlačte je do formy tak, aby dosahovaly do 3/4 výšky otvorů.
Rajčatové pyré smíchejte s Kořením Italy-Mix a vzniklou směs natřete na spodek i strany těsta
v plechu. Pak přisypte trochu strouhané mozzarelly a opět dochuťte (můžete přidat také Koření z bylin a mořské soli). Navrch dejte cherry rajčátka překrojená na poloviny.
Takto připravené muffiny pečte 15–20 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a sýr neroztaje. Po vytažení muffinů z trouby je nechte vychladnout, až teprve poté je vyjměte z plechu.
Před podáváním muffiny posypte nasekanou pažitkou.