Ve čtvrtém dílu tohoto seriálu jsme se zaměřili na pikantní potraviny.
Suroviny na přibližně 5 porcí:
Falafel:
• 1 šálek sušené cizrny
• 1 středně velká cibule
• 3 stroužky česneku
• 1/4 šálku čerstvé petrželky
• 1/4 šálku čerstvé koriandrové natě
• 1 lžička arabského koření „ras el hanout“ (můžete vynechat)
• 1 lžička koření Piccante
• 1/2 lžičky kurkumy
• 1/2 lžičky římského kmínu
• 1/2 lžičky soli
• 2 lžíce polohrubé mouky
Salát:
• baby špenát nebo listy kopřivy
• brokolice (paprika, rajče či ředkvička)
• jarní cibulka nebo červená cibule
• pažitka
• bílý jogurt
• Bodlákový olej se lnem a pšeničnými klíčky
• Koření z bylin a mořské soli
Wrap:
• suroviny vystačí přibližně na 5 kusů
• ideální je tortilla, kterou zamotáte i s náplní
• pita chléb můžete rozříznout a naplnit
Cizrnu nechte přes noc namočenou ve vodě. Potom ji propláchněte a dejte do mixéru, kam přidejte mouku, nakrájenou cibuli, česnek, petrželku, koriandrovou nať a koření, jehož množství můžete přizpůsobit svým preferencím a požadavkům na intenzitu pikantnosti. Směs rozmixujte úplně dohladka. Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Z připraveného těsta vytvořte malé kuličky a ty pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Falafel pečte asi 20–25 minut, dokud kuličky nejsou zlatohnědé.
Oblíbený wrap naplňte nakrájenou zeleninou, přidejte hotový falafel a vše zalijte jogurtem smíchaným s Bodlákovým olejem se lnem a pšeničnými klíčky a s bylinkami a kořením. Koření Piccante se postará o štiplavost i dozdobení. Vychutnejte si wrap plný aromatických surovin, které mu dodávají specifickou chuť.