I kachní maso může být součástí zdravého pokrmu.
V závěrečném dílu našeho seriálu jsme se zaměřili na výběr zdravých tuků.
Suroviny na 2 porce:
Kachna:
• 2 kachní stehna
• 4 mrkve
• 2 cibule
• kachní sádlo
• Koření z bylin a mořské soli
• černý pepř
• Zeleninový extrakt bez tuku
• 500 ml vody
Pyré:
• 200 g batátů
• 1 lžíce másla
• Koření z bylin a mořské soli
• trocha petrželové natě
Omáčka
• Pepřová omáčka
• 1 dcl vody nebo vína
Předehřejte troubu na 170 °C. Kachní stehna omyjte a osušte. Ostrým nožem lehce nakrojte kůži s tukem na proužky. Stehna osolte a opepřete z obou stran. Na pánvi rozpalte trochu kachního sádla a stehna prudce osmahněte z obou stran. Poté je přemístěte na plech. Mrkev a cibuli očistěte, mrkev pokrájejte na větší kolečka a cibuli napůl. Takto připravenou zeleninu prudce osmahněte na výpeku z kachny na pánvi a když je zelenina osmažená, přidejte ji na plech ke kachně.
Zeleninový extrakt bez tuku si připravte v množství cca 500 ml a v síle, která vám vyhovuje pro podlévání. Kachnu se zeleninou podlijte, přikryjte alobalem a dejte péct do trouby na 40 minut na 170 °C.
Batáty omyjte a očistěte. Nakrájejte je na malé kostičky a dejte vařit do vody ochucené Kořením z bylin a mořské soli. Vařte batáty do změknutí, poté je sceďte, přidejte máslo a směs rozmačkejte na kaši s hrubší strukturou. Dochuťte ji Kořením z bylin a mořské soli a na závěr do ní vmíchejte najemno nasekanou petrželku.
Pepřovou omáčku si připravte až krátce před servírováním podle návodu (můžete ji povařit 5 minut ve vodě či ve víně). Polijte jí upečená kachní stehna, která servírujte s batátovým pyré.