V sedmém dílu tohoto seriálu jsme se zaměřili na specifickou dietu bez lepku.
Suroviny na 4 porce:
Těsto:
buď hotové bezlepkové těsto z obchodu (v nabídce bývá kukuřičné, rýžové či mix vícera bezlepkových obilovin),
nebo domácí z kukuřičné mouky:
• 200 g kukuřičné mouky (nebo mixu bezlepkové mouky)
• 120 g studeného másla
• 5 lžic studené vody
• špetka kurkumy
• 1 lžička mořské soli
Náplň:
• 200 g čerstvého lososa
• 150 g zelených fazolek
• máslo na opečení fazolek
• 2–3 stroužky česneku
• 70 g sušených rajčat v oleji
• 2 vajíčka
• 150 ml smetany ke šlehání
• 1 lžička hořčice
• Citronový pepř
• Koření z bylin a mořské soli
• snítka čerstvého rozmarýnu
Máslo nakrájejte na malé kostičky a přidejte k mouce se solí a kurkumou. Těsto důkladně hněťte v rukou, dokud se máslo neroztaje. Po lžících přidávejte studenou vodu. Těsto míchejte do doby, než se přestane drolit a jednotlivé ingredience se nepropojí. Z těsta vytvarujte kuličku, zabalte ji do potravinové folie a nechte v chladničce odpočívat asi 20 minut. Mezitím si připravte náplň.
Lososa nakrájejte na malé kousky, posypte Citronovým pepřem, promíchejte (doslova vmasírujte koření do masa). Poté nechte maso chvilku odpočívat.
Zelené fazolky krátce opečte na másle s česnekem a odložte stranou. Ve výpeku krátce osmahněte lososa a odložte jej stranou k fazolkám.
Do smetany přidejte vajíčka, hořčici, Koření z bylin a mořské soli a nasekaný čerstvý rozmarýn. Vše dobře promíchejte.
Těsto vyjměte z chladničky, pomalu jej rozválejte na velikost kulaté formy na koláč a přeneste jej opatrně do formy. Těsto prsty vtiskněte do formy a nechte jej trošku přesáhnout okraje formy. Následně těsto propíchejte vidličkou a dejte předpéct do trouby na cca 7–8 minut při teplotě 170 °C.
Na předpečené těsto dejte opečeného lososa s fazolkami, přidejte sušená rajčata, vše zalijte smetanovou směsí a dejte péct do trouby na asi 30 minut při teplotě 180 °C.
Servírujte porce ozdobené čerstvým rozmarýnem.